Jak odebrat účet Gmail ze zařízení Android

Jediným způsobem, jak odebrat účet Gmail ze zařízení Android, je odebrání přidruženého účtu Google. Můžete zabránit Gmailu v synchronizaci nových e-mailů, ale pokud se chcete zbavit určitého účtu Google z telefonu nebo tabletu, postupujte takto.

Odebrání účtu Google znamená, že služby jako Mapy Google, Obchod Google Play a další aplikace budou nedostupné. Bude vyžadovat přidání dalšího účtu Google do zařízení Android nebo mít druhý účet Google již přihlášený, aby k těmto aplikacím měl nepřetržitý přístup.

Jak již bylo zmíněno, můžete místo toho vypnout synchronizaci Gmailu. Zabráníte tím Gmailu v aktualizaci vaší doručené pošty ve vašem zařízení a váš účet bude k dispozici pro použití jinde.

Pokud jste se rozhodli odebrat svůj účet Gmail, budete muset mít zařízení po ruce, i když se v případě potřeby můžete ze svého účtu vzdáleně odhlásit.

Vypnutí synchronizace Gmailu

Než začneme, je důležité zdůraznit, že kroky pro přístup do nabídky Nastavení vašeho zařízení se mohou mírně lišit, v závislosti na verzi Androidu, kterou máte. Následující kroky by měly fungovat od verze Android 9 Pie.

Vraťte se do nabídky „Nastavení“ zařízení buď kliknutím na aplikaci v zásuvce aplikace, nebo přejetím prstem dolů po oznamovací liště a klepnutím na ikonu ozubeného kola.

V nastavení zařízení vyhledejte a stiskněte „Účty“ nebo „Účty a zálohování“ podle toho, jak je v zařízení pojmenován.

Poznámka:  Na některých zařízeních budete muset klepnutím na další nabídku „Účty“ vyhledat a spravovat různé účty.

Najděte svůj účet Google a klepnutím na něj otevřete nastavení svého individuálního účtu. Klikněte na „Synchronizovat účet“ nebo „Synchronizovat účet“.

Najděte nastavení synchronizace Gmailu a klepnutím na přepínač jej vypněte.

Ignorování oznámení z Gmailu

Máte také možnost deaktivovat oznámení pro svůj účet v Gmailu, ponechat jej přihlášený a synchronizovaný, ale s vypnutými oznámeními.

Otevřete aplikaci Gmail, klepnutím na ikonu nabídky hamburger v levém horním rohu otevřete boční nabídku, přejděte dolů a klepněte na „Nastavení“.

Najděte svůj účet a klepněte na něj a v oblasti nastavení účtu klepněte na „Oznámení“.

Změňte intenzitu oznámení pro svůj účet z „Vše“ na „Žádné“. Alternativně můžete zvolit možnost „Pouze s vysokou prioritou“, pokud chcete povolit upozornění na nejdůležitější e-maily.

Pokud zvolíte možnost „Žádné“, oznámení pro váš účet Gmail budou ztlumena; stále budete dostávat e-maily tiše, pokud si je budete v budoucnu muset zkontrolovat.

Odebírání účtu Gmail

Pokud jste odhodláni ze svého zařízení odebrat svůj účet Gmail, můžete tak učinit v několika jednoduchých krocích. Měli byste to zvážit, pokud přecházíte na zcela nový účet Gmail nebo přenášíte zařízení na někoho jiného.

Začněte tím, že otevřete nabídku „Nastavení“ na zařízení přejetím prstem dolů po oznamovací liště a klepnutím na ikonu ozubeného kola.

V nabídce „Nastavení“ najděte položku „Účty“ a klepněte na ni. Tato část může být označena jako „Účty a zálohování“ nebo podobná podle toho, jaké zařízení vlastníte.

Vyhledejte svůj účet Google a stisknutím ho otevřete nastavení účtu. Proces zahájíte klepnutím na „Odebrat účet“.

Budete požádáni o potvrzení odebrání naposledy kliknutím na „Odebrat účet“.

Jakmile na toto klepnete, bude váš účet Gmail ze zařízení odstraněn. Už k němu nebudete mít přístup v Gmailu ani v jiných službách Google.

Vzdálené odebrání účtu Gmail

Pokud jste ztratili zařízení Android nebo vám bylo odcizeno, budete moci svůj účet vzdáleně odebrat z online nastavení účtu Google. K tomu budete potřebovat další zařízení, například počítač.

Přihlaste se ke svému účtu Google na webu z jiného zařízení. V nabídce vlevo klikněte na „Zabezpečení“.

Přejděte dolů na „Vaše zařízení“ a klikněte na „Správa zařízení“.

Zobrazí se seznam zařízení, ke kterým je váš účet Google přihlášen. Klikněte na chybějící zařízení a v části „Přístup k účtu“ klikněte na tlačítko „Odebrat“.

Obdržíte varování s výzvou k potvrzení, že chcete svůj účet odebrat. Potvrďte kliknutím na „Odebrat“.

Jakmile to dokončíte, obdržíte potvrzení, že byl z vašeho zařízení odebrán přístup k účtu.

Technicky vás sice odhlásí ze zařízení, ale neodstraní to úplně. Na zařízení obdržíte upozornění, abyste provedli akci v účtu, kde budete vyzváni k opětovnému zadání hesla, abyste obnovili přístup.

Chcete-li v tomto okamžiku ze svého zařízení úplně odstranit všechny stopy svého účtu, přejděte výše do nastavení systému Android, přejděte do Nastavení> Účty a vyhledejte svůj účet Google. Klikněte na „Odebrat účet“ a potvrzením jej zcela odeberte.

Jakmile to provedete, poslední stopa vašeho účtu Gmail bude ze zařízení zcela odstraněna.

To je důležité, pokud jste ztratili zařízení Android nebo pokud ho plánujete prodat. Pokud chcete přidat sekundu, nemusíte svůj účet Gmail odebírat - můžete být přihlášeni k libovolnému počtu účtů.

Pokud však svůj účet Gmail potřebujete odebrat, nemělo by to trvat déle než několik minut od začátku do konce.