Snadné zakázání kontroly uživatelských účtů (UAC) na Windows 7, 8 nebo 10

Pokud používáte Windows nějakou dobu, pravděpodobně si vzpomenete, jak nepříjemné bylo ovládání uživatelských účtů (UAC), když se poprvé objevilo v systému Windows Vista. Tehdy jsme vám ukázali, jak to deaktivovat, a stále to můžete deaktivovat ve Windows 8 a 10. Zde je postup.

SOUVISEJÍCÍ: Proč byste neměli deaktivovat kontrolu uživatelských účtů (UAC) v systému Windows

Nejprve však varování. Ve skutečnosti jsme Doporučujeme, abyste nelze zakázat UAC. Skončíte s méně zabezpečeným počítačem (a my jsme napsali skvělého průvodce vysvětlujícího právě tuto věc). Pokud ji při nové instalaci systému Windows vždy zakážete, můžete to zkusit znovu. UAC ve Windows 8 a 10 je mnohem efektivnější a méně otravné, než tomu bylo dříve. To znamená, že nejsme tady, abychom vám říkali, co máte dělat.

Ve Windows 7, 8 nebo 10 stiskněte Start, do vyhledávacího pole zadejte „uac“ a poté klikněte na výsledek „Změnit nastavení kontroly uživatelských účtů“. Ve Windows 8 použijete úvodní obrazovku (místo nabídky Start) a budete muset změnit vyhledávání na „nastavení“, ale stále funguje v zásadě stejně.

V okně „Nastavení kontroly uživatelských účtů“ přetáhněte jezdec úplně dolů na nastavení „Nikdy neoznámit“. Až budete hotovi, klikněte na „OK“.

Docela jednoduché.

Všimněte si také, že nemusíte UAC úplně vypínat. Tady jsou nastavení, která můžete použít pomocí posuvníku:

  • Vždy upozornit: Systém Windows vás požádá o ověření prostřednictvím UAC, kdykoli se aplikace pokusí nainstalovat software nebo provést změny v počítači. Také vás požádá o ověření, když provedete změny v nastavení systému Windows.
  • Upozorňovat pouze na aplikace: Dvě prostřední nastavení na posuvníku fungují podobně, obě vás upozorní, pouze když se aplikace pokusí provést změny, ale ne při změně nastavení systému Windows. Rozdíl mezi těmito dvěma nastaveními spočívá v tom, že první během oznámení ztlumí obrazovku a druhé nikoli. Druhé nastavení je určeno pro lidi s počítači, u kterých (z jakéhokoli důvodu) ztlumení obrazovky trvá dlouho.
  • Nikdy neupozorňovat: UAC vás nebude informovat o změnách, které provedete, ani o změnách provedených aplikacemi. Toto nastavení v podstatě vypne UAC.

Jak jsme řekli, důrazně vám doporučujeme nevypínat UAC. Díky tomu je bezpečné provozovat účet správce jako svůj každodenní uživatelský účet. Ale pokud jste odhodláni to vypnout, alespoň teď víte, jak je to snadné.