Jak vymazat mezipaměť a soubory cookie v prohlížeči Chrome

Pokud se pokoušíte opravit problémy s načítáním nebo formátováním, abyste zlepšili procházení v prohlížeči Google Chrome, je vyčištění mezipaměti a souborů cookie skvělým místem, kde začít. Zde je návod, jak a co se stane, když je odstraníte.

Co se stane, když jsou mezipaměť a soubory cookie odstraněny?

Když navštívíte web, někdy uloží (nebo si zapamatuje) určité informace. Soubory cookie ukládají údaje o prohlížení uživatele (s jeho souhlasem) a mezipaměť pomáhá webovým stránkám načítat rychleji, protože si pamatuje obrázky, videa a další části webové stránky z poslední návštěvy, aniž by bylo nutné při každé návštěvě vše znovu vykreslovat.

SOUVISEJÍCÍ: Díky neustálému vymazání souborů cookie je web otravnější

Když vymažete mezipaměť a soubory cookie, všechny tyto informace budou smazány. To znamená, že všechna hesla, která jste zadali na webových stránkách, budou muset být znovu zadána a doba načítání dříve navštívených webů se zvýší, protože je nutné znovu načíst obsah webové stránky.

Přesto je někdy nutný nový začátek, zejména při řešení problémů s prohlížečem.

Jak vymazat mezipaměť a soubory cookie prohlížeče Chrome

Chcete-li vymazat mezipaměť a soubory cookie v prohlížeči Chrome, musíte v prohlížeči otevřít nabídku Nastavení. Tady se můžete dostat třemi různými způsoby.

Prvním způsobem je kliknout na ikonu tří svislých teček v pravém horním rohu obrazovky, umístit kurzor na „Další nástroje“ a poté vybrat „Vymazat údaje o prohlížení“.

Z výše uvedeného obrázku jste si možná všimli, že můžete použít klávesovou zkratku. Chcete-li přejít přímo na stránku a vymazat mezipaměť a soubory cookie, stiskněte současně klávesy Ctrl + Shift + Delete.

Případně můžete zadat chrome://settings/clearBrowserDatado adresního řádku.

Bez ohledu na to, jaký způsob navigace zvolíte, nyní byste měli být v okně „Vymazat údaje o procházení“.

První věc, kterou zde uděláte, je výběr časového rozsahu pro odstranění souborů cookie a mezipaměti. Kliknutím na šipku v poli vedle „Časového rozsahu“ rozbalte nabídku a vyberte požadovaný časový rozsah. Ve výchozím nastavení je tato možnost nastavena na „Vždy“.

Dále zaškrtněte políčka vedle položek „Soubory cookie a další údaje o stránkách“ a „Obrázky a soubory v mezipaměti“. Také zde můžete vymazat historii procházení.

Po zaškrtnutí políček klikněte na tlačítko „Vymazat data“.

Po chvíli bude vaše mezipaměť a soubory cookie vymazány.