Jak zkontrolovat a schválit to, co se zobrazuje na vaší časové ose na Facebooku

Pokud si chcete zachovat přísnější kontrolu nad tím, co se objeví na vaší časové ose na Facebooku (a tedy všem, se kterými jste přáteli na Facebooku), existuje jednoduchý, ale nedostatečně využívaný mechanismus zabudovaný přímo do Facebooku, který vám dává schvalovací práva na vše, co lidé označují jsi dovnitř.

Proč byste to chtěli udělat

Přiznejme si to, všichni máme  v naší stáji přátel na Facebooku alespoň jednoho z následujících lidí: osobu, která označuje všechny ve svých příspěvcích [politický / událost / víceúrovňový marketing], osobu, která rád zveřejňuje náhodné (a často nevhodný) obsah a označte každého, o kom si myslí, že by to mohlo být vtipné, osobu, která při každé události pořídí milion fotografií a označí každou osobu přítomnou v každé z nich, nebo jakýkoli jiný počet lidí, kteří zneužívají funkci označování přátel na Facebooku.

Pokud vás už unavují přátelé, kteří vás označují v oznámeních o „Super úžasné bitvě Rap Slam !!!“ budou příští víkend, nebo opravdu nechcete, aby se vaše fotografie z večírku minulý víkend automaticky zaplavily do vašeho zdroje na Facebooku bez vašeho souhlasu, pak musíte  bezpodmínečně využít funkci „Timeline Review“. Stručně řečeno, kontrola časové osy umístí každou věc, ve které jste označeni - příspěvky, komentáře a fotografie - na vaši recenzi, než bude publikována na vaší časové ose na Facebooku (a viditelná pro vaše přátele / rodinu / spolupracovníky).

SOUVISEJÍCÍ: Jak zablokovat lidi, aby zveřejňovali příspěvky na vaší časové ose na Facebooku, aniž by se jim líbili

Než se ponoříme do zapnutí funkce, existuje několik věcí, které stojí za to zdůraznit o funkci kontroly časové osy, takže nedochází k nejasnostem. Za prvé, funkce kontroly časové osy vám neumožňuje skutečně cenzurovat obsah, který se vám nelíbí, mimo Facebook, pouze vám umožňuje uchovávat věci, které se vám nelíbí, mimo vaši osobní časovou osu, takže tam není viditelný (ani tlačený) ven svým přátelům z Facebooku). Odepření příspěvku prostřednictvím kontroly na časové ose ho nevymaže, pouze ho udrží mimo vaši časovou osu.

Nebrání to také přátelům taggerů v tom, aby viděli příspěvky - takže pokud máte nějaké společné přátele, uvidí tyto příspěvky všichni bez ohledu na to. To může zabránit pouze tomu, aby se příspěvky zobrazovaly na vaší stránce profilu a zobrazovaly se ve zdrojích přátel, které nemáte společné se štítkovačem.

Stejně tak nezabrání lidem v zveřejňování příspěvků na zdi Facebooku podle nastavení, které jste pro svou zeď nakonfigurovali. Funkce kontroly na časové ose slouží k filtrování příspěvků, na kterých jste označeni, nikoli k filtrování příspěvků, které vaši přátelé zanechají přímo na vaší časové ose. Chcete-li vyladit, kdo může zveřejňovat příspěvky na vaší zdi na Facebooku, podívejte se prosím na náš návod zde.

A konečně, je to všechno nebo nic. V rámci kontroly časové osy zatím neexistuje žádná funkce pro nastavení jakéhokoli druhu důvěryhodných přátel nebo podobně. To znamená, že pokud vás váš manžel označí spoustou rodinných fotografií, neexistuje způsob, jak říci „Schválit vše od uživatele XYZ, důvěřuji jim“, a všechny tyto příspěvky necháte ručně schvalovat, než se objeví na vaší časové ose.

Tyto výhrady stranou, je to nesmírně užitečný způsob, jak zabránit vašim přátelům v tom, aby viděli šílené politické chvástání vašeho strýce (na kterých vás chce označit), nebo všem ve vaší rodině, aby viděli odpadky víceúrovňového marketingu, které váš spolupracovník vždy označuje .

Jak zapnout kontrolu časové osy

Zapnutí a použití kontroly časové osy je docela přímá záležitost. I když můžete toto nastavení přepínat jak z webu, tak z mobilní aplikace Facebook (ukážeme vám, jak udělat obojí), je to o něco rychlejší, pokud to uděláte na webu.

Povolení kontroly časové osy na webových stránkách

Chcete-li povolit kontrolu časové osy prostřednictvím webu Facebook, přihlaste se ke svému účtu a klikněte na malý trojúhelník nabídky v pravé horní části modré navigační lišty a poté vyberte „Nastavení“, jak je vidět níže.

V levém navigačním podokně vyberte „Časová osa a označování“.

V nabídce „Časová osa a označování“ vyhledejte položku „Zkontrolovat příspěvky, aby vás přátelé označili dříve, než se objeví na vaší časové ose?“; ve výchozím nastavení je toto nastavení vypnuto. Klepnutím na „Upravit“ to změňte.

V nyní otevřené nabídce klikněte na rozevírací nabídku a přepněte možnost „Zakázáno“ na „Povoleno“.

Změny se projeví okamžitě, není třeba stisknout žádné potvrzení ani tlačítko Uložit.

Povolení kontroly časové osy v mobilní aplikaci

Pokud čtete tento výukový program na svém telefonu a chcete přejít přímo do změny nastavení, můžete to udělat z mobilní aplikace Facebook. I když existují malé rozdíly mezi rozložením aplikace na různých mobilních platformách, měli byste být schopni snadno postupovat pomocí těchto snímků obrazovky iOS.

Klepněte na tlačítko nabídky „Více“ na navigační liště a ve výsledné nabídce vyberte „Nastavení“, jak je vidět níže.

V rozbalovací nabídce vyberte možnost „Nastavení účtu“.

V nabídce „Nastavení“ vyberte „Časová osa a označování“.

Stejně jako na webu vyberte „Zkontrolovat příspěvky, aby vás přátelé označili, než se objeví na vaší časové ose?“

Zapněte možnost „Kontrola časové osy“.

Opět, stejně jako přepínání webových stránek, neexistuje žádné potvrzení a změna se projeví okamžitě.

Jak používat kontrolu časové osy

Nyní, když jste zapnuli funkci kontroly časové osy, podívejme se, jak to vypadá v akci. Abychom demonstrovali, požádali jsme přítele, aby zveřejnil mem Minions a označil nás. Na klouzavé škále věcí, které bychom raději nebyli označeni, vložíme memy Minions pevně mezi pozvánky na večírky, kde se prodávají předražené svíčky, a příspěvky, které zapletou označené uživatele do mezistátních operací pašování drog.

Když vás někdo označí, dostanete podobné oznámení.

Oznámení vždy vypadá jako „[uživatel] vás označil v příspěvku. Chcete-li tento údaj přidat na časovou osu, přejděte na Přehled časové osy “s miniaturou příspěvku. Kliknutím na tučně označené „Časová osa“ nebo na miniaturu přejdete na příspěvek.

Zde můžete vybrat buď „Přidat na časovou osu“, nebo „Skrýt“.

Když přidáte nebo skryjete položky, uvidíte zúžené položky pro každou položku, které odrážejí, jak se příspěvek zobrazí na Facebooku.

Nezapomeňte, že přidání příspěvku na časovou osu jej vloží do zdroje zpráv vašich přátel, umístí jej na zeď a jinak jej integruje do vaší stopy na Facebooku. Skrytí příspěvku na časové ose tyto věci zastaví, ale nevymaže příspěvek ani značku. Pokud si přejete, abyste příspěvek mohli navštívit a ručně vybrat možnost „odebrat značku“, abyste z příspěvku zcela odstranili odkaz na svůj účet na Facebooku, nebo pokud je příspěvek více než jen nepříjemností a ve skutečnosti je porušením pravidel Facebooku nebo nelegálním, můžete kliknout na tlačítko hlášení.

Zatímco kontrola časové osy není dokonalá, je to docela skvělý způsob, jak zachytit spoustu hloupých příspěvků, které byste mohli označit, a v tomto procesu se vyhněte přeplnění vaší časové osy (a otravování vašich přátel) příspěvky v garáži.