Na iPhonu lze sledovat všechny způsoby, jak zjistit vaši polohu

Váš iPhone lze nakonfigurovat tak, aby sdílel vaši aktuální polohu s jakoukoli osobou. Také označí vaši polohu na pořízených fotografiích a mnoho aplikací prosí o přístup k poloze. Zde je návod, jak převzít kontrolu.

Najdi můj iPhone

Funkce Najít můj iPhone vám umožní sledovat váš iPhone, pokud jej ztratíte. K této funkci má přístup kdokoli, kdo má přístup k vašemu účtu Apple ID, takže je důležité vytvořit si jedinečné heslo a zajistit, aby k vašemu účtu neměli přístup další lidé.

Pokud jste nastavili Rodinné sdílení, mohou členové vaší rodiny také sledovat polohu vašeho iPhone s výchozím nastavením. Ke sledování vašeho iPhone bude někdo muset použít buď aplikaci „Najít mé“ pro iPhone, iPad a Mac nebo nástroj „Najít mé“ na webu iCloud.com společnosti Apple.

Chcete-li ovládat funkci Najít můj iPhone, otevřete aplikaci Nastavení, klepněte na své jméno v horní části obrazovky Nastavení a klepněte na „Najít mé“. Odtud můžete ovládat, zda je funkce Najít můj iPhone povolena, a také zvolit, zda je vaše poloha sdílena se zde zobrazenými členy rodiny.

SOUVISEJÍCÍ: Jak zapnout nebo vypnout funkci Najít můj iPad

Sdílení polohy s lidmi

Můžete se také rozhodnout sdílet svou polohu s dalšími lidmi, kteří nejsou ve vaší rodinné skupině. Například přátelé mohou navzájem sdílet své polohy, aby se mohli snáze setkat. Tato funkce se dříve nazývala „Najít mé přátele“, ale nyní je sdílení polohy rodiny i přítele zahrnuto do aplikace Najít mé aplikace.

Chcete-li zkontrolovat, zda jste s někým sdíleli polohu svého iPhone, otevřete na svém iPhone aplikaci „Najít moje“. Klepněte na ikonu „Lidé“ v dolní části okna a podívejte se na lidi v seznamu. Zde se zobrazí členové vaší rodiny, stejně jako kdokoli, s kým jste sdíleli svou polohu.

Chcete-li osobu z tohoto seznamu odebrat, přejeďte po ní doleva a klepněte na ikonu červeného koše.

Aplikace, kterým jste poskytli přístup k poloze

K vaší poloze mohou přistupovat také aplikace, kterým jste dali přístup k poloze. Chcete-li zjistit, které aplikace mají přístup k vaší poloze, přejděte do Nastavení> Soukromí> Služby určování polohy.

Procházením seznamu zde zobrazíte, které aplikace mají přístup k vaší poloze. Aplikace, která má „Vždy“ přístup k vaší poloze, k ní může přistupovat i na pozadí, zatímco aplikace s nastavením „Při používání“ mají přístup k vaší poloze, pouze když je používáte. Můžete také přinutit aplikaci, aby se vás zeptala pokaždé, když chce přístup k poloze.

Existují dobré důvody, aby některé aplikace měly vždy přístup k vaší poloze - například aplikace pro počasí by mohla poskytovat aktuální počasí podle vaší aktuální polohy - ale měli byste být opatrní, kterým aplikacím dáváte přístup k vaší poloze.

Chcete-li změnit oprávnění k umístění aplikace, klepněte na ni v seznamu zde a vyberte novou možnost: Nikdy, Zeptat se příště, Při používání aplikace nebo Vždy.

SOUVISEJÍCÍ: Jak zajistit, aby aplikace pro iPhone vždy požadovaly přístup k poloze

Fotografie s údaji o poloze

Mnoho lidí to neví, ale vaše fotografie mohou prozradit vaši polohu.

Funguje to takto: Když pořídíte fotografii, fotoaparát k ní automaticky přidá geografická data. Když se tedy v budoucnu podíváte na své fotografie, uvidíte, kde jste pořídili fotografii.

Některé služby automaticky vymaže tato data o poloze z fotografie, když ji nahrajete. Ne však všichni - a pokud někomu pošlete fotografii přímo prostřednictvím SMS, e-mailu nebo jiným způsobem, tato osoba pravděpodobně uvidí údaje o poloze na vaší fotografii a určí, kde byla fotografie pořízena.

Fotoaparát iPhonu můžete zastavit v ukládání informací o poloze na pořízené fotografie. Při sdílení fotografie můžete také jednoduše odstranit údaje o poloze. V aplikaci Fotografie klepněte na tlačítko Sdílet, klepněte na „Možnosti“ v horní části obrazovky sdílení a deaktivujte možnost „Umístění“.

SOUVISEJÍCÍ: Jak přesně zjistit, kde byla fotografie pořízena (a udržet vaši polohu v soukromí)

Bluetooth sledovací majáky

Majáky Bluetooth v okolí lze také použít ke sledování, jak se pohybujete. Mohly by být například použity ke sledování pohybu nakupujících v nákupním středisku a shromažďování velkého množství dat pro cílení reklam. Než udělíte Bluetooth přístup k aplikacím, které to vyžadují, důkladně si to promyslete, protože by je tyto aplikace mohly použít ke sledování polohy vašeho telefonu, když jste poblíž takových majáků.

V části Nastavení> Soukromí> Bluetooth můžete zkontrolovat, které aplikace již mají přístup k rádiu Bluetooth vašeho telefonu.

SOUVISEJÍCÍ: Proč aplikace pro iPhone a iPad žádají o použití Bluetooth

Cell Towers

Váš mobilní operátor může určit vaši přibližnou polohu. To funguje prostřednictvím triangulace - měřením relativních sil signálu vašeho telefonu ke třem různým mobilním věžím může váš operátor mít docela dobrou představu o tom, kde je váš telefon relativní ke všem skrz věže. Je to podobné tomu, jak funguje GPS. Pokud používáte telefon a máte mobilní připojení, není možné se tomu vyhnout.

Bylo zjištěno, že mobilní operátoři prodávají tato data o poloze pochybným společnostem třetích stran, ale slíbili, že přestanou.

V roce 2020 FCC navrhla pokutovat společnosti AT&T, Spring, Verizon a T-Mobile více než 200 milionů USD za prodej míst jejich zákazníků.

SOUVISEJÍCÍ: Může někdo skutečně sledovat přesnou polohu mého telefonu?