Používání nové schránky systému Windows 10: Historie a synchronizace cloudu

Aktualizace systému Windows 10 z října 2018 má nové prostředí schránky. Nyní můžete přistupovat k historii položek, které jste zkopírovali do schránky, připnout často používané položky a synchronizovat schránku mezi počítači.

Jak povolit nové funkce schránky

Chcete-li povolit tyto nové funkce schránky, přejděte do Nastavení> Systém> Schránka. Pokud možnost „Schránka“ ve vašem systému nevidíte, je to proto, že jste dosud neprovedli upgrade na aktualizaci z října 2018.

Tyto nové funkce jsou ve výchozím nastavení vypnuté. Chcete-li povolit historii schránky, přepněte možnost „Uložit více položek“ na „Zapnuto“.

Chcete-li synchronizovat data schránky mezi všemi zařízeními se systémem Windows 10 - nebo spíše se všemi zařízeními se systémem Windows 10 se systémem Redstone 5 nebo novějším - nastavte možnost „Sync Across Devices“ na „On“.

Můžete také zvolit předvolbu Automatická synchronizace. Když povolíte tuto funkci, výchozí možností je „Automaticky synchronizovat text, který kopíruji.“ Windows 10 automaticky synchronizuje vše, co zkopírujete do schránky.

Chcete-li zabránit systému Windows v synchronizaci potenciálně citlivých dat, jako jsou hesla, vyberte místo toho možnost „Nikdy automaticky nesynchronizovat text, který kopíruji“. Poté můžete zvolit ruční synchronizaci textu mezi zařízeními, kdykoli budete chtít.

Jak přistupovat k historii schránky

Chcete-li otevřít nový nástroj schránky, stiskněte Windows + V v jakékoli aplikaci. Zobrazí se panel Schránka.

Tento panel zobrazuje historii položek, které jste zkopírovali do schránky, přičemž poslední položka je nahoře. Vyberte něco ve své schránce kliknutím a vložte to do aktuální aplikace.

Položky můžete do schránky „připnout“ tak, že umístíte ukazatel myši na ikonu špendlíku napravo od položky a kliknete na ni. Systém Windows ponechá tuto položku na panelu Schránka a nezruší ji, aby vytvořil prostor pro nové položky. Bude vždy k dispozici, takže tato možnost je ideální pro položky, které často vkládáte.

Můžete také kliknout na tlačítko „x“ na položce a okamžitě ji odebrat ze schránky.

V současné době tato historie schránky podporuje text, HTML a obrázky menší než 1 MB. Větší položky, které zkopírujete, nebudou uloženy v historii.

Aktualizace : Společnost Microsoft zvýšila tento limit na 4 MB, takže do historie vaší schránky se uloží vše, co má 4 MB nebo méně.

Pokud jste neaktivovali historii schránky nebo jste do schránky od jejího zkopírování nic nekopírovali, zobrazí se zpráva s oznámením, že před pokračováním je třeba funkci povolit nebo něco zkopírovat.

Jak funguje synchronizace?

Pokud jste povolili synchronizaci schránky, bude obsah vaší schránky synchronizován mezi vašimi počítači s aktualizací z října 2018. Funguje to pomocí stejné technologie Microsoft Graph, která napájí časovou osu představenou v aktualizaci Windows 10 z dubna 2018. Aby to fungovalo, musíte se přihlásit do obou zařízení se stejným účtem Microsoft.

Ve výchozím nastavení způsobí možnost „Automaticky synchronizovat text, který kopíruji“, aby Windows 10 okamžitě synchronizoval cokoli, kdykoli to zkopírujete do schránky, stisknutím kombinace kláves Ctrl + C nebo kliknutím na možnost „Kopírovat“ v jakékoli aplikaci. Nemusíte dělat nic zvláštního - to, co zkopírujete na jeden počítač, se zobrazí jen v historii schránky na vašem druhém počítači.

Pokud místo toho vyberete možnost „Nikdy automaticky nesynchronizovat text, který kopíruji“, budete muset ručně vybrat, co chcete kopírovat. Chcete-li tak učinit, otevřete historii schránky pomocí systému Windows + V, umístěte kurzor na položku v historii schránky a klikněte na ikonu „Synchronizovat s jinými zařízeními“ ve tvaru mraku.

Zpočátku bude Windows 10 pomocí této funkce synchronizovat pouze data menší než 100 kB. Dlouhé části textu a velké obrázky se nemusí synchronizovat, dokud Microsoft tento limit nezvýší.

Společnost Microsoft slíbila, že tato funkce bude schopna synchronizovat data vaší schránky s klávesnicí Microsoft SwiftKey pro iPhone, iPad a Android, což vám umožní zkopírovat něco do počítače a snadno jej vložit do jakékoli aplikace v telefonu. Tato funkce však ještě nebyla přidána do aplikace klávesnice SwiftKey.

Jak vymazat historii schránky

Pokud chcete vymazat celou historii - na počítači i na serverech Microsoftu - vraťte se zpět do Nastavení> Systém> Schránka. Klikněte na tlačítko „Vymazat“ v části Vymazat data schránky.

To nevymaže vaše připnuté položky, takže je budete muset odepnout nebo odstranit ručně.