Jak odstranit svůj účet na Facebooku

O Facebooku je již dlouho známo, že bere, ukládá a prodává vaše data a neustále vás nutí přehodnocovat, jak sociální síť zpracovává vaše soukromí. Ať už si chcete udělat malou přestávku nebo úplně smazat svůj účet na Facebooku, zde je návod.

Jaký je rozdíl mezi deaktivací a odstraněním?

Existují dva způsoby, jak odstranit svou přítomnost z Facebooku. Svůj účet můžete deaktivovat nebo zcela smazat. První vám umožňuje vrátit se a znovu aktivovat váš účet, zatímco druhá je trvalá volba - není cesty zpět.

Deaktivace účtu je užitečná, když se chcete na chvíli skrýt se schopností vrátit se online, aniž byste si museli založit úplně nový účet. Když je deaktivován, nikdo nevidí váš profil, ale vaše jméno se může stále zobrazovat v seznamech vašich přátel. Kromě toho všeho můžete používat Facebook Messenger i při deaktivovaném účtu, což vám umožní zůstat ve spojení.

Smazání účtu je trvalé. Pokud zvolíte tuto možnost, nebudete moci svůj účet znovu aktivovat. Všechny vaše příspěvky, fotografie, videa a vše, co souvisí s vaším účtem, bude navždy smazáno. Kromě toho, že nebudete moci používat Facebook Messenger, nebudete moci k přihlášení používat funkci Facebook Login, kterou jste použili v aplikacích nebo na webech třetích stran.

Některé informace, například zprávy, které jste odeslali přátelům, a kopie zpráv v jejich doručených, jsou jim i po smazání účtu stále viditelné.

Jak deaktivovat váš účet na Facebooku

Pokud nejste úplně připraveni svůj účet na Facebooku úplně smazat, ale chcete si od sociálních médií odpočinout, můžete jej deaktivovat.

Spusťte na svém webu web Facebooku, klikněte na šipku dolů v pravém horním rohu obrazovky a poté v seznamu vyberte možnost „Nastavení“.

Dále v podokně nalevo klikněte na „Vaše informace z Facebooku“ a poté v seznamu možností vyberte „Deaktivace a odstranění“.

Vyberte tlačítko vedle „Deaktivovat účet“ a poté pokračujte kliknutím na tlačítko „Pokračovat v deaktivaci účtu“.

Na další stránce musíte uvést důvod pro opuštění Facebooku. Vyberte si ze seznamu možností, v případě potřeby uveďte další vysvětlení - odhlášení z budoucích e-mailů a vyberte, zda chcete Messenger nadále používat. Po vyplnění tohoto formuláře klikněte na tlačítko „Deaktivovat“.

Objeví se poslední varování. Až budete připraveni pokračovat, přečtěte si zprávu a klikněte na „Deaktivovat nyní“.

A je to. Facebook vás odhlásí a vrátí vás na stránku „Přihlásit se na Facebook“.

Až budete připraveni znovu aktivovat svůj účet, stačí se přihlásit zpět na Facebook. Případně jej můžete znovu aktivovat pomocí funkce Facebook Login v jiné aplikaci nebo na webu.

Jak trvale smazat svůj účet na Facebooku

Než začnete a odeberete svůj účet Facebook z existence, možná budete chtít zálohovat své informace ze serverů společnosti. Facebook má nástroj, který vám pomůže stáhnout všechna vaše data do jednoho zvládnutelného souboru ZIP.

Vaše informace si můžete stáhnout ze stránky „Vaše informace na Facebooku“ v Nastavení.

Další informace najdete v našem článku o stahování informací z Facebooku.

SOUVISEJÍCÍ: Zajímalo by vás, kolik Facebook o vás ví? Zde je návod, jak to vidět

Spusťte prohlížeč a přejděte na stránku nastavení Facebooku. Klikněte na „Vaše informace z Facebooku“ a poté ze seznamu dostupných nastavení vyberte možnost „Deaktivace a odstranění“.

Zaškrtněte políčko vedle možnosti „Trvale odstranit účet“ a poté klikněte na „Pokračovat k odstranění účtu“, až budete připraveni pokračovat.

Než budete pokračovat, Facebook vás upozorní na důsledky, které souvisejí s trvalým odstraněním vašeho účtu.

Zálohujte všechna data, která chcete uložit, a pokud jste si jisti, že je to pro vás ta správná volba, klikněte na tlačítko „Odstranit účet“.

Jako poslední bezpečnostní krok musíte před smazáním účtu zadat heslo. Poté klikněte na „Pokračovat“.

I když Facebook tvrdí, že vše odstranil, pokud jste trochu paranoidní ohledně předchozích aktualizací stavu, fotografií a příspěvků, které se drží, můžete vše odstranit před smazáním účtu.

SOUVISEJÍCÍ: Jak rychle odstranit spoustu starých příspěvků na Facebooku

Jedna závěrečná zpráva z Facebooku, která vás informuje, že pokud si to rozmyslíte, společnost udrží váš profil a data po dobu 30 dnů. Pokračujte kliknutím na tlačítko „Odstranit účet“.

A je to. Facebook vás odhlásí a vrátí vás na stránku „Přihlásit se na Facebook“.

I když jste se rozhodli svůj účet smazat, stále existuje 30denní okno pro jeho opětovnou aktivaci. Facebook to dělá v případě, že máte náhlou změnu srdce a nakonec se rozhodnete, že si ji chcete ponechat. Jednoduše přejděte na Facebook a přihlaste se pomocí svého e-mailu a hesla a obnovte svůj účet.