Jak vymazat historii procházení ve Firefoxu

Stejně jako ostatní prohlížeče i Firefox shromažďuje podrobnou historii vašich internetových dobrodružství. Pokud chcete pokrýt své stopy nebo nechcete, aby Firefox vůbec shromažďoval data, můžete provést změny a zajistit tak soukromí procházení.

Do historie prohlížeče Firefox se dostanete z výstižně pojmenované nabídky „Historie“ v systému OS X nebo kliknutím na tři řádky v pravém horním rohu systému Windows a výběrem možnosti „Historie“ („Control + H“).

Nabídka Historie nebude zobrazovat pouze nedávno navštívené webové stránky, ale také nedávno zavřené karty a okna. Můžete také zobrazit karty z jiných zařízení a obnovit předchozí relaci.

Nejzajímavější položky pro nás však jsou možnosti „Zobrazit celou historii“ a „Vymazat nedávnou historii…“.

Pokud vyberete možnost „Zobrazit celou historii“, zobrazí se vám celá historie procházení v seznamu v okně.

Pokud chcete některý z těchto webů smazat ze svého seznamu historie, můžete si jeden z nich kdykoli vybrat a kliknout na tlačítko „Odstranit“. Pokud chcete vše smazat, použijte Command + A v OS X nebo Ctrl + A v systému Windows. Chcete-li vybrat více webů najednou, použijte klávesu „Command“ (OS X) nebo „Control“ (Windows) a vyberte každý web, který chcete z historie odebrat.

Nejrychlejším způsobem vymazání historie je výběr možnosti „Vymazat nedávnou historii…“ z nabídky Historie, která vám nabídne dialogové okno pro výběr časového rozsahu historie, který chcete vymazat. Máte možnost vymazat poslední hodinu, dvě hodiny, čtyři hodiny, dnes nebo všechno.

Klikněte na „Podrobnosti“ a můžete si vybrat mnohem více, než je vaše historie procházení a stahování. Můžete také vymazat věci, jako jsou soubory cookie, mezipaměť, aktivní přihlášení a další.

Chcete-li nastavit speciální možnosti historie procházení, musíte otevřít předvolby prohlížeče Firefox a vybrat kategorii „Ochrana osobních údajů“. V nastavení ochrany osobních údajů je část věnovaná výhradně historii. Na následujícím snímku obrazovky jsme vybrali možnost „použít vlastní nastavení pro historii“.

Pokud se rozhodnete vždy používat režim soukromého prohlížení, vaše historie procházení, soubory cookie a další položky se neuloží. Můžete se také rozhodnout nezaznamenávat historii procházení a stahování, historii vyhledávání a formulářů nebo nepřijímat soubory cookie. Pokud nechcete přijímat soubory cookie třetích stran, máte tu možnost, pokud se rozhodnete je povolit.

Nakonec, pokud chcete, aby se historie procházení vymazala při každém ukončení Firefoxu, můžete vybrat tuto možnost a poté kliknout na „Nastavení…“ a zvolit přesně to, co se vymaže, když se Firefox vypne.

Je důležité si uvědomit, že vymazání některých z těchto položek ovlivní pozdější relace procházení. Například pokud vymažete aktivní přihlášení, budete se muset přihlásit zpět na jakékoli weby z předchozí relace. Podobně, pokud vymažete soubory cookie, budou vaše relace přihlášení odstraněny a budete muset znovu zadat své přihlašovací údaje.

Když zvolíte možnost vymazání historie procházení po vypnutí, Firefox vám nebude dávat žádná varování, takže je důležité si uvědomit, že jste tuto možnost vybrali vůbec. Jinak by vás mohlo zajímat, proč jste neustále odhlášeni ze svých oblíbených stránek sociálních médií nebo proč je vaše nedávná historie procházení vždy pryč.

SOUVISEJÍCÍ: Jak blokovat soubory cookie třetích stran v každém webovém prohlížeči

Vymazání vaší historie a dalších soukromých údajů je jedním z nejlepších postupů ochrany osobních údajů, které můžete podniknout. Firefox je jedinečný v tom, že má možnost tyto věci vymazat pokaždé, když je vypnete, takže pokud máte obzvláště ohled na soukromí, například pokud používáte Firefox one pro práci nebo veřejně používaný počítač, pak je to skvělá volba umožnit.